Courthouse Hanover, VA

Installing Vibratory Stone Columns

Ground Improvement – Installing Vibratory Stone Columns

PROJECT OVERVIEW

A new courthouse complex for Hanover County in Virginia was proposed to be three stories tall and over 115,000 square feet. The unique building plans included a partial basement and prisoner transport tunnel.

REQUIREMENTS AND CHALLENGES

The design requirements were 5,000 psf with one inch of total settlement and half an inch of differential settlement. Stone Columns were required to support all column, wall, and retaining wall footings, as well as the elevator pit walls. Additionally, 30 kip uplift anchors were needed for support.

SOLUTION AND RESULTS

CNC Foundations installed approximately 1,500 Vibratory Stone Columns, with depth ranging from ten to 25 feet. We also installed ten uplift anchors on the building, which were tested the anchors to 32 kips.

The stone column design and installation was validated by performing a full-scale load test and three plate load tests. CNC Foundations was able to complete the project a full week ahead of schedule and under budget.

Project Details

SECTOR
Courthouse

LOCATION
Hanover, Virginia

APPLICATION(S)
Aggregate Piers
VSCs for Ground Improvement

Not sure what geotechnical solution can work for your job? We can help.

Related Case Studies

VIBRATORY STONE COLUMNS Queens Court Multi-Family Apartments Arlington VA

Ground Improvement

Government Housing Facility

A government housing authority added two, four story concrete buildings connected by a sky walk, totaling approximately 25,500 sq ft.

View Case Study

Aggregate Piers & VCCs

Scott Air Force Base, IL | Rigid Inclusions

A new, six-story, 169,000 sq ft Visiting Quarters was planned for Scott Air Force Base. CNC Foundation’s design worked exactly as expected.

View Case Study

Rigid Inclusions vs. Vibratory Concrete Columns 3

Vibratory Stone Columns

Library

At a 21,000 sf historic library near the Kansas River. We installed vibratory stone columns for ground improvement.

View Case Study

Let’s Talk

  • Hidden